Arch Linux

Arch Linux este o distribuție Linux pentru cei care vor control (aproape) total.

Este cunoscută pentru simplitatea structurii sale și pentru modelul „keep it simple, but do it yourself”, unde sistemul e construit pe componentele tale, nu pe setări automate.

Instalarea se face, de regulă, printr-un proces manual ghidat, ceea ce înseamnă că înveți cum funcționează cu adevărat partiționarea, bootloaderul și configurarea rețelei—iar asta face totul mai transparent și mai solid pe termen lung.

Pachetele sunt gestionate cu pacman, iar actualizările sunt tipic „rolling release”, deci primești îmbunătățiri și noutăți fără să aștepți versiuni majore.

Unul dintre marile atuuri este Arch Wiki: o documentație extrem de bine întreținută, cu explicații clare și soluții concrete. Dacă îți place să-ți personalizezi mediul, să-ți alegi din timp ce vrei (de la kernel și drivere până la desktop), Arch Linux poate fi baza perfectă—o platformă elegantă pentru pasionați, care recompensează curiozitatea și consecvența.

Mai există și Gentoo sau chiar Linux From Scratch. Singurul argument temeinic pentru a folosi Arch este ecosistemul Arch… Dar chiar și atunci aș folosi Artix - nota bene: mi-am instalat Artix la un moment dat pe un PC, dar am preferat să-l dezinstalez ca să fac mai mult loc pe disk. Insistența Arch pe systemd e o încălcare a libertății utilizatorului de a alege totul, inclusiv init-ul. OpenRC, dinit, s6 sunt alternative legitime la systemd.

Arch linux, marea mea placere!

Bine mai degraba CachyOS., fiind distributie de Linux care are un installer ca orice alta distributie de Linux dar iti permite sa alegi Bootloader si Desktop Environment sau Window Manager :slight_smile:
Faptul ca foloseste systemd nu ma deranjeaza, laptopul meu de gamming nu prea ii place altceva oricum.

Recomand CachyOS pentru cine doreste o experienta Arch un pic mai polished si testata, comunitatea este enorma, ia distributia ofera instrumente de constructie kernel custom si administrare scheduler ce ajuta enorm daca ai nevoie de diferite moduri de lucru sensibile la latenta sau de reducerea consumului de energie sau prioritizarea E-core vs P-core cand esti cu laptopul in miscare, ideal pentru un procesor de generatie noua hybrid sau chiar si un procesor mai vechi.

In viitor voi publica si eu articole legate de Arch(CachyOS), gamming pe Linux si tips&tricks.